Chceš vedieť ako žiť zdravo, získať tipy na chutné recepty a pritom vyzerať dobre ? + ZDARMA "5 TIPOV AKO ŽIŤ FRESH"

Môžeme dôverovať zelenine a ovociu kupovaným v obchodoch ?

Môžeme dôverovať zelenine a ovociu kupovaným v obchodoch ?

Popravde...

 

V lete máme tú obrovskú výhodu, že dokážeme kúpiť ovocie a zeleninu na miestnych trhoch alebo tí šťastnejší si aj sami vypestovať na svojich záhradkách.

V zime tých možností nie je až tak veľa. Farmári a lokálni producenti majú ešte aké-také zásoby, ale veľakrát sme odkázaní len na nákup v hypermarketoch.

 

Kupujeme vôbec bezpečné potraviny ?

Je možné v dnešnej dobe, aby hypermarkety predávali také obrovské množstvo zeleniny a ovocia, bez toho, aby ich chemicky ošetrovali ?

A čo to znamená pre naše zdravie ?

 

Celý zoznam 50 druhov ovocia a zeleniny, zoradený podľa toho ako čisté sa dostanú na náš stôl, nájdete nižšie. A môžete si ho aj ZDARMA stiahnuť.

 

 

Určite sa aj vám stalo to, že pri nákupe ovocia a zeleniny ste premýšľali, akým spôsobom boli tieto plody ošetrované prípadne či si túto „malú pomoc“ pred škodcami nepriniesli so sebou na pulty predajní.

 

Vaše obavy sú na mieste.

 

Používanie chemických látok je bežnou praxou pestovateľov zdravého ovocia a zeleniny. Dokonca aj malý pestovatelia sú veľakrát nútení používať aspoň akú-takú formu pesticídov. My ich aj na jednej strane chápeme, lebo tiež by sa im nepáčilo, keby celá ich úroda a práca vyšla navnivoč kvôli nepriaznivým vonkajším vplyvom.

V poľnohospodárstve sa takéto latky používajú na likvidovanie škodcov buriny a podobne. Aj napriek prísnym nariadeniam sa ich zvyšky nachádzajú na ovocí a zelenine.

 

Čo pre našu bezpečnosť robí štát ?

Každoročne sa aj na Slovensku testuje až niekoľko stoviek vzoriek potravín v ktorých sa viac než v 50%  nachádzajú jeden alebo viac druhov rezíduí pesticídov. 

 

Poviete si, že „Ale veď potraviny dôkladne umývame“.

 

Áno, samozrejme týmto spôsobom sa dá zbaviť najmä povrchových pesticídov, ale množstvo z nich sa nachádza priamo v plodine a stým sa už toho veľa robiť nedá.

 

Zvlášť opatrní by sme mali byť pri potravinách pestovaných mimo sezónu:

Typickým príkladom sú jahody v januári smile

 

Vo všeobecnosti platí, že „najnebezpečnejšie“ sú tie plodiny , ktoré sú pestované v skleníkoch s riadenou klímou.

 

ODPORÚČAME: Kupujte sezónne potraviny.

Dobrým ukazovateľom a vodítkom pri nakupovaní sezónnych surovín sú lokálne trhy. Tam si všimnete, že už sú tohoročné maliny alebo už dozreli jahody, prípadne už sa dopestovali paradajky.

 

Nezisková organizácia Environmental Working Group (EWG) sa venuje testovaniu vzoriek a pravidelne vydáva zoznam najviac zamorených potravín.

Ich hádam najznámejší príspevok k tejto problematike vyšiel pod názvom „The Dirty Dozen and Clean 15″ čiže v preklade „12 najšpinavších a 15 najčistejších“ druhov ovocia a zeleniny.

 

Celý zoznam 50 druhov ovocia a zeleniny, zoradený podľa toho ako čisté sa dostanú na náš stôl, nájdete nižšie. A môžete si ho aj ZDARMA stiahnuť.

 Zoznam je zoradený od 1 do 50- na prvom mieste je najviac znečistená a na poslednom mieste (50) je najčistejšia surovina.

 

Ak chcete odoberať novinky, vďaka ktorým budete žiť zdravo, chutne a bez obmedzovania, tak napíšte dole do ZELENÉHO rámčeka vaše meno a email a pošleme vám ihneď 5 TIPOV ako žiť FRESH.

 

Páčil sa ti tento článok? Prihlás sa na odber (je to ZDARMA!)



Aj keď veľa cestujem a mám hektický život, tak viem aké dôležité je správne jesť a piť, aby som mala dosť energie na celý deň. Takto sa dokážem venovať všetkým aktivitám, ktoré mám :) Vďaka Janke a Tomášovi (žijemeFRESH) som si potvrdila, že zdravý životný štýl je zábava a žiadne obmedzovanie.

- Janka Schweighoferová
autorka série kníh "Precestuj svet bez miliónov na účte" a spoluzakladateľka www.travelhack.me
Janka Schweighoferová
Všetky referencie >>>